vineri, 5 februarie 2010

CE ESTE IERTAREA DEPLINĂ? (II)

Să alegem să nu ne gândim la rău

Dragostea „nu se gândeşte la rău“ (1 Corinteni 13:5).
De ce ţinem minte momentele când am fost ofensaţi? Ca să le folosim. Ca să dovedim ce s-a întâmplat. Ca să le fluturăm pe dinaintea cuiva care se îndoieşte de ce s-a întâmplat în realitate.
Un soţ poate să-i spună soţiei sale într-un moment de supărare: „Am să ţin minte asta!“ Şi aşa face! Ea îi poate spune: „Nu voi uita niciodată asta!“ Şi aşa face!
Iertarea deplină este o alegere. Nu este un sentiment – cel puţin la început – ci este mai degrabă un act al voinţei.
Multe căsnicii ar putea fi refăcute peste noapte dacă ambele părţi ar înceta să mai ameninţe cu degetul. Învinuirea altora a fost o problemă curentă de-a lungul istoriei umanităţii, dar Dumnezeu binecuvântează pe cel care desfiinţează ameninţarea cu degetul (vezi Isaia 58:9). 
Dragostea este o alegere. Iertarea deplină este o alegere. Nu este un sentiment – cel puţin la început – ci este mai degrabă un act al voinţei. Este alegerea de a rupe înscrisul cu greşeli pe care l-am ţinut. Vedem clar şi recunoaştem răul care ni s-a făcut, dar ştergem aceasta – sau distrugem înregistrarea – înainte ca ea să-şi facă cuib în inima noastră. În felul acesta resentimentul nu are nici o şansă să crească. Când ne facem un stil de viaţă din iertarea deplină, învăţăm să ştergem răul mai degrabă decât să-l înregistrăm în computerul nostru mintal. Când facem aceasta tot timpul – ca un stil de viaţă – nu numai că evităm amărăciunea, dar în cele din urmă experimentăm iertarea deplină ca un sentiment – şi acesta este un sentiment bun. 

~ R. T. Kendall~

4 comentarii:

Geanina Lisandru spunea...

Toşi oamenii, inclusiv cei necăsătoriţi ar trebui să citească această postare şi să priceapă morala acestor rânduri.

Gânduri bune!

elena marin-alexe spunea...

Iertarea deplina este intr-adevar un act de vointa, stampilat de Dragoste!
Doar bucurie sa ai!

marius spunea...

Iertarea deplina trebuie sa fie si pe plan pamintesc si spiritual.
Intotdeauna este o lupta cu opusul iertarii,care este ura.Gindurile rele duc la ura ,nu la iertare.Cind exista dragoste ,intotdeauna va fi si iertare.
Cind a fost ultima data cind am iertat deplin?
Numai prin iertare si dragoste,putem sa mergem bine pe calea DOMNULUI.

kis spunea...

Trebuie sa tinem cont de un amanunt foarte important:iertarea se cere nu se pretinde!