marți, 9 februarie 2010

Aspecte fundamentale ale rugaciunii (14)

Coordonate în rugaciune:

In Coloseni Pavel ne îndeamna sa "veghem", care luat literar înseamna, "a
ramane/sta treaz". Toropeala, în timp ce ne rugam este una din slabiciunile firii noastre pamantesti. Cand Isus se afla în gradina Ghetsimani, rugandu-se, El si-a gasit ucenicii adormiti. Atunci El le-a spus: "Ce, un ceas n-ati putut sa vegheati împreuna cu Mine?" (Mat. 26:40). Dumnezeu vrea ca mintile noastre sa fie agere si alerte atunci cand vorbim
cu El. Eu cred ca este insultator sa vorbim cu Dumnezeu atunci cand mintile noastre sant treze pe jumatate. Pavel ne îndeamna de asemenea, sa ne rugam "cu multumiri" (Col. 4:2).
Rugaciunile noastre ar trebui ca întotdeauna sa fie însotite de recunostinta, iar Psalmii servesc ca ideal exemplu al acestui fapt. David s-a rugat în Psalmi pentru orice lucru, s-a rugat pentru el însusi, pentru prietenii sai cat si pentru dusmanii sai. De asemenea, a împodobit psalmii cu laude si multumiri aduse lui Dumnezeu, acestia fiind bine echilibrati atat cu cereri cat si cu mutumiri. Adeseori dar nu îndeajuns de des am avut oameni care au venit la mine si care mi-au spus ca, "nu am sa ma plang de nimic în ce te priveste. Nu am nici o problema cu tine. Vreau doar sa-l laud pe Domnul împreuna cu tine! Domnul a fost atat de bun cu mine si vreau sa-ti spun cum mi-a binecuvantat viata mea".
Ce încantator! Ca si pastor aud de atat de multe probleme încat constituie o mare bucurie atunci cand cineva spune, "nici o problema ci, vreau doar sa-ti spun ca Domnul este atat de bun!" Este minunat! Este o rusine ca în permanenta sa pui pe seama lui Dumnezeu orice problema grea. Se cuvine sa-i multumim mai mult pentru ceea ce deja a facut pentru noi. In zilele de început ale Statelor Unite, puritanii pastrau zile de post si de tanguire. Exista cel putin o zi de post în fiecare luna a anului. Dupa aceea cineva a spus, "Haideti sa avem si o zi de recunostinta! Nu vom posti si nu ne vom întrista singuri, ci vom avea o sarbatoare în care sa-i multumim Domnului pentru tot ceea ce El a facut". Asa a început Ziua Recunostintei (adica, "Thanksgiving Day", n.tr.).
Desigur, cererile personale sunt necesare în rugaciunile noastre. Dar daca ma rog doar atunci cand în viata mea am vreo nevoie disperata si daca îi aduc lui Dumnezeu numai cereri personale, atunci îmi refuz singur o fantastica binecuvantare. O, de-as veni la Dumnezeu cu mai multe laude si multumiri!
De asemenea, Pavel ne îndeamna sa ne rugam si pentru lucratori (Col. 4:3). Sa-i binecuvanteze Dumnezeu pe lucratori. Adeseori oamenii îi aseaza pe lucratorii Evangheliei pe un piedestal si îi fac sa para ceva ce nu sunt. Insa oameni sunt si ei si eu, iar cateodata as fi dorit sa aduc mai mult a sfant, dar nu am reusit! Lucratorii au si ei probleme la fel ca toata lumea. Si noi trecem prin aceleasi încercari, poate într-o masura chiar mai mare decat cei mai multi dintre crestini. De multe ori suntem supusi unor atacuri mai puternice ale Satanei din cauza pozitiei noastre de autoritate spirituala si de conducere. De aceea, lucratorii au nevoie de rugaciune.
Cineva l-a întrebat pe Spurgeon despre succesul sau. El a raspuns cu, "oamenii mei se roaga pentru mine". Vi-l amintiti pe apostolul Pavel? El a spus, "rugati-va pentru noi". Pentru ce anume a dorit Pavel ca sa va rugati? "Ca Dumnezeu sa ne deschida o usa pentru Cuvînt" (Col.4:3). In acel moment Pavel se afla în temnita si poate credeti ca dorea libertate. "Rugati-va ca Dumnezeu sa deschida usa temnitei si sa ma scoata din locul asta!" In loc de asta Pavel s-a rugat ca Dumnezeu sa deschida usa libertatii pentru Cuvant pe care el sa-l poata vesti public.
Rugati-va ca Dumnezeu sa ma ajute sa nu fiu un lucrator neputincios care vorbeste mult dar care nu spune nimic. Rugati-va ca Dumnezeu sa ma ajute sa nu fiu un lucrator închipuit care vorbeste numai ca sa-i încante pe oameni si sa se faca placut lor. Rugati-va sa nu fiu un lucrator lenes, niciodata predicand voia lui Dumnezeu. Rugati-va sa nu fiu un lucrator rece si sa devin nesimtitor fata de nevoile oamenilor. De asemenea,
rugati-va sa fiu un lucrator credincios care sa vesteasca tainele lui Hristos, cu adevarat demonstrand dragostea Lui, constituind un exemplu înaintea turmei si umbland smerit înaintea lui Dumnezeu asa cum El doreste sa fiu. Rugati-va pentru lucratorii vostri. Noi va dorim rugaciunile voastre iar în schimb si noi ne vom ruga pentru voi.

~O VIATA EFICIENTA DE RUGACIUNE de Chuck Smith~ 

Un comentariu:

marius spunea...

Rugaciunea placuta DOMNULUI,este atunci cind si trairea ta pe calea credintei este adevarata,vie,plina de dragoste,fara ura,fara mindrie si mai ales sa fie o rugaciune sincera.
Daca in viata ta ,rugaciunea va fi ca asa trebuie sa o faci sau o rutina,trebuie sa te lupti sa faci din rugaciunea personala una care sa fie primita intotdeauna de DOMNUL.
Daca te ia ,,somnul" cind vine vremea rugaciunii,schimba ora si mai ales intareste trairea si practica mai mult credinta.