miercuri, 16 decembrie 2009

Aspecte fundamentale ale rugaciunii (8)


Rugaciuni ineficiente:

Exista mult prea multe rugaciuni ineficiente care se rostesc si se înalta prea multe rugaciuni care nu fac sa se coboare nimic. Si totusi Dumnezeu raspunde rugaciunii. Aceasta este inspiratia oricarei rugaciunii, caci daca Dumnezeu nu ar fi raspuns niciodata rugaciunii, nu s-ar mai ruga nimeni. Dar de ce se aduc atat de multe rugaciuni fara a obtine nici un rezultat?
Anumite lucruri pot de fapt ca sa-ti împiedice rugaciunile tale sa fie eficiente. Intai de toate, daca nutresti pacat în viata ta nu te poti astepta la raspunsuri de la Dumnezeu. Isaia a declarat, "Nu, mana Domnului nu este prea scurta ca sa mîntuiasca, nici urechea Lui prea tare ca sa auda, ci nelegiurile (pacatele) voastre pun un zid de despartire între voi si Dumnezeul vostru" (Isaia 59:1-2). Adesea cand rugaciunilor mele nu se raspunde vreau sa-l învinovatesc pe Dumnezeu. In realitate, greseala este a mea. Pacatul bate la usa mea. David a spus ca daca cuget în inima mea la lucruri nelegiute, Domnul nu ma va
asculta atunci cand ma rog (Psalmul 66:18). Dupa cum Isaia a spus, pacatul rupe legatura ta cu Dumnezeu. E ca si cum ai taia firul de la telefon. Vei putea sa formezi orice numar doresti, sa vorbesti folosind termeni
elocventi si foarte convingatori si totusi sa ai firul taiat. Pur si simplu mesajul tau nu va avea nici o destinatie. In aceea clipa rugaciunea devine amagitoare.
Multi oameni spun: "Stiu ca nu traiesc asa cum ar trebui, dar eu înca ma rog". Insa rugaciunile lor nu au nici o valoare. Legatura lor cu Dumnezeu a fost retezata din cauza pacatului din vietile lor. Pacatele lor i-au separat de Dumnezeul lor.
O alta cauza a rugaciunilor ineficiente este un spirit neiertator sau o atitudine nemiloasa. Isus a vorbit foarte mult de iertare. Atunci cînd ne-a oferit modelul de rugaciune la urma a subliniat un punct. Daca nu veti ierta oamenilor nelegiuirile lor, nici Tatal vostru din ceruri nu vi la va ierta pe ale voastre (Mat. 6:15). Este important sa iertati fiindca nu puteti sa veniti la Dumnezeu în timp ce aveti ura sau purtati pica unui frate fara
ca aceasta sa va împiedice rugaciunile voastre lui Dumnezeu.
Rugaciunile ineficiente pot de asemenea sa fie rezultatul egoismului. Iacov a spus:
"Nu aveti fiindca nu cereti" (Iacov 4:2). Este adevarat ca în multe cazuri pur si simplu nu v-ati rugat. De multe ori o persoana îmi varsta povestea necazurilor ei. Atunci o întreb, "Te-ai rugat?" "Ei bine, nu...". Si totusi acesta este punctul de plecare! Nu aveti fiindca nu cereti.
Dupa aceea Iacov a continuat sa spuna: "Sau cereti si nu capatati"- si aici intervine dificultatea - "pentru ca cereti rau, cu gînd sa risipiti în placerile voastre" (Iacov 4:3). In spatele atator de multe rugaciuni se afla egoismul sau iubirea de sine.
Cand eram la liceu m-am rugat ca Dumnezeu sa-mi dea un minunat Ford-ulet '36, facut la comanda. O, cum am mai poftit dupa masina aceea! I-am spus lui Dumnezeu toate lucrurile bune pe care eram dispus sa le fac pentru El, de toti copiii pe care i-as fi luat cu masina pentru Scoala Duminicala, numai de mi-ar fi dat aceea masina. Ce l-ar mai fi oprit sa o faca? In final nu am primit-o si stiu si de ce. Dumnezeu putea sa vada ca în mintea mea ma învarteam la volanul ei în jurul liceului, batînd darabana pe portiera ei lucioasa si sperand sa atrag atentia tuturor fetelor aratoase din curte. Dumnezeu stia ca un Ford '36, de comanda, m-ar fi facut sa ma îngamf de mîndrie. Asa ca mi-a dat un Model A (care este o masina mult mai modesta, n.tr.).
Astfel ca multe din rugaciunile noastre sunt foarte orientate spre noi, foarte egocentriste. Asa cum am mentionat mai înainte, exista nevoi pe care le am si de care Dumnezeu vrea sa se îngrijeasca pentru a le împlini, iar eu ar trebui sa ma rog pentru ele, însa trebuie sa fiu atent ca nu toate rugaciunile mele sa aibe numai eu-l ca motiv.


~O VIATA EFICIENTA DE RUGACIUNE de Chuck Smith~

3 comentarii:

marius spunea...

Prin a ne ruga se vede foarte bine cine sintem.Daca ne rugam ,,prefacuti" ,asa ne va raspunde si DOMNUL.Rugaciunea adevarata sa nu o faci ca sa fie pe placul oamenilor,caci atunci nu te vei alege cu nimic.Rugaciunea crestinului este o ,,convorbire" spirituala cu DOMNUL, in care sa avem de grija ca la un moment dat, sa nu primim ton de ocupat.Cind te rogi fa-o in camaruta ta unde esti numai tu cu EL.Daca apare ,,rutina" in a te ruga inseamna ca trebuie sa tragi un semnal de alarma.Secretul rugaciunii adevarat,este sa mergi inaintea DOMNULUI cu inima deschisa si cu credinta mare.Nu te lasa amagit de soaptele care vin.Niciodata sa nu facem din a ne ruga un obicei sau ca asa trebuie.Fa-o din dragoste si mai ales cu bucurie, ca poti sa stai de ,,vorba" cu EL.Roaga-te neincetat ,ca numai asa vei avea biruinta in toate,numai sa nu uiti ca este si rugaciunea multumiri.

Cata spunea...

Multumim de postare. De cand tot caut eu o carte buna despre rugaciune.. Ma bucur ca ne-ai recomandat cartea! Fii binecuvantata!

elena marin-alexe spunea...

Multi oameni spun: "Stiu ca nu traiesc asa cum ar trebui, dar eu înca ma rog". Insa rugaciunile lor nu au nici o valoare. Legatura lor cu Dumnezeu a fost retezata din cauza pacatului din vietile lor. Pacatele lor i-au separat de Dumnezeul lor.

Adevarat dar si greu sa le explici ca ruga lor se opreste undeva in tavan...
Trebuie sa fim tare atenti la relatia noastra cu EL.
SALUTARI SINCERE SI BINECUVANTARI DE LA VRANCEA!