miercuri, 2 iunie 2010

Aspecte fundamentale ale rugaciunii (22)







Rugaciunea în actiune:


Neemia a fost un om al rugaciunii. Cand Hanani si ceilalti calatori sau întors de la Ierusalim, Neemia i-a întrebat de orasul îndragit de el. Hanani i-a povestit de starea proasta a lucrurilor din Ierusalim. "Zidurile sunt daramate. Oamenii sunt demoralizati. Abia mai supravietuiesc. Sunt o prada usoara pentru toti inamicii lor. Nu au nici un fel de aparare. Cetatea este distrusa!"Atunci cand Neemia a auzit de starea Ierusalimului, orasul sfant al lui Dumnezeu, a plans înaintea Domnului. Dupa aceea, Neemia a postit, s-a rugat si si-a marturisit lui Dumnezeu pacatele lui si ale poporului. De asemenea a recunoscut dreptatea judecatii lui Dumnezeu împotriva Ierusalimului. El a spus: "Doamne, Tu ai spus prin gura lui Moise ca daca ne îndepartam de la Tine, Tu îti vei întoarce spatele la noi si ne vei face sa ne temem de dusmanii nostri si ca ne vei împrastia printre popoare. Dar, Doamne, de asemenea Tu ai spus ca daca ne vom întoarce la Tine si daca vom cauta fata Ta si te vom chema, Tu ne vei asculta, ne vei aduna iarasi si ne vei rezidi tara" (Neemia 1:1-11, din engl.).
Dorinta inimii lui Neemia a fost de a reface si reconstrui cetatea Ierusalimului. Biblia ne arata cum Dumnezeu a înlesnit ca rugaciunea lui Neemia sa fie ascultata. Neemia a fost paharnicul regelui Persiei din Susa. Aceasta pozitie importanta îi prilejuia un contact zilnic cu regele. Intr-o zi cand ducea paharul regelui, regele l-a întrebat: "Neemia, de ce pari astazi atat de trist? Niciodata nu te-am vazut asa de întunecat la fata". Neemia a raspuns: "Tocmai am primit vestea despre Ierusalim. Este devastat iar poporul este demoralizat. Cum as putea fi fericit cand cetatea pe care o iubesc este atît de pustiita?"
Atunci regele a spus: " Ce ai dori ca eu sa fac?" Neemia ne spune ca, "m-am rugat Dumnezeului cerurilor, si am raspuns împaratului..." Atunci cand împaratul a spus, "Ce as putea sa fac pentru tine?", Neemia sa rugat, "Doamne, ajutor! Repede! Ce sa spun?" (Neem.2:1-4)
Intai Neemia s-a rugat, iar dupa aceea a actionat. Aceasta este ordinea corecta: rugaciune, dupa aceea actiune. Inutil sa o mai spunem, dar daca întotdeauna ne-am fi rugat înainte de a fi actionat, ne-am fi comportat diferit în multe cazuri. Nu am fi fost atat de predispusi sa actionam în pripa sau nesabuit. Biblia promite ca daca, "îl recunosti în toate caile tale, El îti va netezi (sau, îti va directiona) toate cararile tale" (Prov.3:6).
Rugaciunea a fost o parte atat de importanta a vietii lui Neemia încat ea a fost simultanacu toate actiunile sale (sau, i-a însotit toate actiunile sale, n.tr.).
Raspunsul lui Neemia la întrebarea împaratului a fost de a cere permisiunea de areconstrui zidurile Ierusalimului. Imparatul a raspuns cererii lui Neemia si l-a trimis împreuna cu o ceata de oameni la Ierusalim.
In timp ce Neemia împreuna cu oamenii lui reconstruiau zidul, dusmanii lor i-auînconjurat si au încercat sa-i înfranga pe Israeliti prin a-i ridiculiza si prin a batjocori constructia zidului. De multe ori Satana obisnuieste sa ridiculizeze pentru a te descuraja în lucrarea lui Dumnezeu. El îti spune ceva de felul, "Cine te crezi ca esti? Billy Graham? Esti pornit sa salvezi lumea?" Ridicolul sau batjocura este una din principalele unelte pe care vrajmasul obisnuieste sa le foloseasca pentru a zadarnici eforturile tale în slujba lui Dumnezeu. Si este o puternica unealta. Niciunuia dintre noi nu-i place sa fie ridiculizat, luat peste picior si prea de multe ori acest truc stopeaza misiunea pentru Dumnezeu a unui om.
Insa Neemia a facut lucrul potrivit. In loc de a se lupta el însusi cu inamicul si înloc de a raspunde batjocurii, el s-a rugat: "Doamne, i-ai auzit. Ingrijeste-Te de ei. Distruge-i. Du-i în robie" (Neem.4:1-5, parafrazat). Nu raspundeti ridiculizarii prin a contraataca, prin a replica. Este mult mai bine sa o încredintati Domnului si sa-l lasati pe El sa va fie apararea. Neîndoielnic ca în El veti fi puternici.
Cand vrajmasii lor si-au dat seama ca folosind batjocura nu au putut descurajareconstruirea zidului, si-au planuit sa atace si sa-l darîme în timpul noptii. Neemia a auzit de conspiratie si a replicat cu: "Ne-am rugat Dumnezeului nostru, si am pus o straja zi si noapte" (Neem.4:9).
Faptul acesta scoate în evidenta un lucru important. Rugaciunea nu ar trebuiniciodata sa fie o scuza pentru trandavie sau pentru o actiune nesabuita. Dumnezeu v-a dat un bun simt si asteapta ca sa vi-l folositi. Daca esti amenintat de catre un dusman, roaga-te întai, dar dupa aceea i-ati masurile defensive necesare. Actiunea care urmeaza rugaciunii nu înseamna o lipsa de credinta.
Fii practic. Daca îi ceri lui Dumnezeu sa-ti vindece vederea ta slabita, nu-ti lepadaochelarii pana ce oftalmologul nu are ocazia sa te consulte si sa spuna ca ai fost vindecat.
Rugaciunea nu ar trebui sa te duca la inconstienta sau la o renuntare nesabuita ci se presupune sa creeze în tine perseverenta. De fapt, rugaciunea te va conduce mai adesea în activitate decat în inactivitate. Roaga-te întai, iar dupa aceea adopta actiunea.
Unii oameni sunt foarte lenesi si cred ca Dumnezeu va face toata treaba în locullor. Ii întrebi despre ceva iar ei folosesc scuza ca, "pur si simplu las lucrul acela în mainile Domnului". Dar nu este asa, ci Domnul asteapta ca si voi sa actionati!
De exemplu, daca ai nevoie de un loc de munca, cere-i lui Dumnezeu sa-ti gaseasca unul. Dupa aceea, du-te si plaseaza-ti formularele în orice loc cu putinta. Dupa asta ai încredere ca Domnul va deschide usa pentru locul de munca pe care El doreste ca tu sa-l ai. Nu sta într-un loc si-ti spune: "O.K., Doamne, gaseste-mi locul meu de munca".
Nu spui asa ceva si atunci cand vrei sa mananci. Nu stai întins în pat si spui: "Doamne,daca vrei ca sa mananc astazi, lasa mancarea sa cada în gura mea". Daca cu privire la acest lucru nu esti pasiv, atunci nu ar trebui sa fi nici cu privire la alte domenii din viata ta.
"Ne-am rugat Dumnezeului nostru", a spus Neemia si " am pus o straja împotriva vrajmasului". Israelitii au construit zidul avand într-o mana mistria si sabia în cealalalta. Dusmanii lor i-au vazut ca erau înarmati si pregatiti si astfel nu i-au atacat. In loc au pus la punct alte cai de distrugere a Ierusalimului.
Neemia stiind ca vrajmasul încerca sa-l slabeasca pe el si sa-i descurajeze pe oamenii sai, s-a rugat: "Acum, Dumnezeule, întareste-ma!" (Neem.6:9) Ca rezultat, Neemia un om al rugaciunii a fost atat un om puternic cat si un om de actiune.


~O VIATA EFICIENTA DE RUGACIUNE de Chuck Smith~

3 comentarii:

Bucur spunea...

frumos spus si foarte mult de invatat de aici.

elena marin-alexe spunea...

Roaga-te întai, iar dupa aceea adopta actiunea.
Intelept sfat! Pupici draga mea si sa ai o zi senina!

marius spunea...

Intotdeauna cei care au luptat sa traiasca corect,in adevarul lui DUMNEZEU au avut de suferit.Oamenii lui DUMNEZEU ii vezi usor prin ceva comun,nu se tem de nimic chiar de si-ar da viata pentru DOMNUL.
Rugaciunea este si va ramine oxigenul necesar a unui credincios.