luni, 14 iunie 2010

Radacina amaraciunii (III)

Pavel ne sfatuieste in cartea Efeseni ca: "Orice amaraciune, orice iuteala, orice manie, orice strigare, orice clevetire si orice fel de rautate sa piara din mijlocul vostru. Dimpotriva, fiti buni unii cu altii, milosi si iertati-va unul pe altul, cum v-a iertat si Dumnezeu pe voi in Hristos." (Efeseni 4:31-32)   
Pavel a vorbit despre aceasta in Coloseni ca fiind dezbracarea de hainele vechi ale eului si imbracarea cu omul cel nou, care este mereu reinnoit pentru a semana mai mult cu Creatorul. Este schimbarea cetateniei din imparatia intunericului, in imparatia luminii. Chiar daca expresiile nesanatoase sau ciclurile de manie au parut uneori a ne proteja, acum vedem ca, in realitate, acestea n-au facut decat sa ne polueze si sa ne inrobeasca.
Efeseni leaga amararaciunea, iutimea, mania si orice fel de strigare de neiertare. Secretul scaparii de radacina amaraciunii este iertarea si eliberarea din prinsoarea maniei tale a celor care te-au ranit profund. Nu spun aici ca lucrul acesta iti va fi usor, ci spun ca te vor astepta probleme de proportii daca nu o vei face. Noi ne rugam: Tata, "ne iarta greselile noastre, precum iertam si noi gresitilor nostri" (Matei 6:12) Aceasta inseamna ca Ii cerem de fapt lui Dumnezeu sa ne ierte in acelasi fel si la acelasi nivel in care ii iertam si noi pe altii. Iar aceasta ar putea crea probleme multora dintre noi care am esuat in a oferi iertare.
In Evanghelia dupa Luca, versetul acesta suna: "si ne iarta noua pacatele noastre, fiindca si noi iertam oricui ne este dator" (Luca 11:4) Aceasta presupune ca insasi justificarea sau motivul pentru care cerem iertare este ca si noi am iertat si am eliberat pe toti cei care au pacatuit impotriva noastra. Iertarea oferita celorlalti este cerinta preliminara pentru iertarea oferita noua. Cu totii suntem incurajati sa fim buni si plini de indurare fata de altii si sa-i iertam, tot asa cum si Dumnezeu ne-a iertat in Cristos. Iar aceasta presupune sa-i eliberam complet si definitiv, ca si cum nu ne-ar datora nimic.

~ Manie-te, dar nu strica totul! de Lisa Bevere~

2 comentarii:

elena marin-alexe spunea...

Amaraciunea sapa in interior si rareori ai ocazia s-o depistezi ca pe un pacat...

Anca spunea...

ff frumos si multe adevar :)
multa pace sa ai scumpa mea