vineri, 12 martie 2010

CE ESTE IERTAREA DEPLINĂ? (V)

Să fim miloşi:
„Ferice de cei miloşi, căci ei vor avea parte de milă!“ (Matei 5:7). Biblia spune în principal două lucruri despre Dumnezeu:
• El este milos.
• El este drept.
Inima Evangheliei este legată de aceste două caracteristici. Pentru că este milos, Dumnezeu nu vrea să ne pedepsească; pentru că este drept, trebuie să ne pedepsească pentru că am păcătuit împotriva Lui. Deci cum pot fi simultan satisfăcute aceste două laturi ale lui Dumnezeu?
Răspunsul este fondul mesajului Evangheliei: El L-a trimis pe Fiul Său, Isus Hristos – Dumnezeul-om – să moară pe cruce pentru noi. „Noi rătăceam cu toţii ca nişte oi, fiecare îşi vedea de drumul lui; dar Domnul a făcut să cadă asupra Lui nelegiuirea noastră a tuturor“ (Isaia 53:6). Pentru că Dumnezeu L-a pedepsit pe Domnul Isus pentru păcatele noastre, El poate acum să fie credincios Lui Însuşi şi totuşi să fie cu adevărat milos faţă de noi.

Aplicarea pedepsei aparţine de asemenea numai lui Dumnezeu:
Când ni se spune să fim evlavioşi – ceea ce înseamnă să fim ca Dumnezeu – nu rezultă de aici că putem fi ca El în toate. De fapt, Dumnezeu este omnipotent (atotputernic), şi nouă nu ni s-a poruncit să fim aşa. El este omniprezent (prezent pretutindeni) şi noi nu putem face aceasta niciodată. Aplicarea pedepsei aparţine de asemenea numai lui Dumnezeu.
Când este vorba să fim miloşi, porunca Domnului nostru este aceasta: „Fiţi dar miloşi, cum şi Tatăl vostru este milos“ (Luca 6:36). În limba greacă, mila este opusul mâniei sau dreptăţii. O diferenţă între har şi milă este că harul înseamnă să primim ceea ce nu merităm (favoare), iar mila înseamnă să nu primim ceea ce merităm (dreptate). Deci când arătăm milă oprim exercitarea dreptăţii asupra celor care ne-au făcut rău, şi acesta este un aspect al evlaviei.
Există un mare beneficiu pentru aceia dintre noi care arată milă: "Şi nouă ni se va arăta milă" (Matei 5:7). Aceasta arată din nou că iertarea deplină nu este lipsită de interes personal. „Omul milos îşi face bine sufletului său“ (Proverbe 11:17).

~ R. T. Kendall~ 

4 comentarii:

marius spunea...

Ce usor este cind spui despre iertare si cit de greu este,SA IERTI.
Iertarea deplina ,niciodata nu se poate explica prin cuvinte ,numai prin practicarea IERTARII DEPLINE.
Cind nu putem sa iertam sa ne punem o singura intrebare: De ce DOMNUL ne iarta de fiecare data?
IARTA SI VEI FI SI TU IERTAT LA RINDUL TAU.
CIND AI IERTAT,FUGI DE MINDRIE SI ARATA POCAINTA.

disa spunea...

Iertarea ne face bine, in primul rand, noua, deci, sa fim "egoisti" si sa iertam...

cella spunea...

M-am indragostit anul trecut de Kendal ...
Da, e greu sa ierti, e atata de greu insa ... atata de bine.

Caleb spunea...

Iertarea ne face cu adevarat liberi , atata timp cat nu-i iertam pe cei ce ne-au gresit noi suntem legati de acestia , si mai trebuie retinut ca iertarea trebuie sa fie din toata inima !
Salutari Octavia !