vineri, 31 iulie 2009

Ce este adevarul?


Adevarul din perspectiva lui Dumnezeu:

  • Isus i-a zis: "Eu sunt calea, adevarul si viata. Nimeni nu vine la Tatal decat prin Mine. (Ioan.14:6)
  • veti cunoaste adevarul, si adevarul va va face slobozi. (Ioan.8:32)
  • Sfinteste-i prin adevarul Tau: Cuvantul Tau este adevarul. (Ioan.17:17)


Adevarul din perspectiva oamenilor:

  • "Adevarul este triumful spiritului." (Nikolai Alexandrovici Berdiaev)
  • "Adevarul este un lucru nemuritor si perpetuu care ne ofera acea frumusete care nu paleste in timp." (Frank Norris)
  • "Adevarul este rareori pur si niciodata simplu." (Oscar Wilde)
  • "Adevarul este in principiu cea mai buna solutie impotriva calomniei." (Abraham Lincoln)
  • "Adevarul este o eroare exilata in eternitate." (Emil Cioran)

Adevarul din perspectiva mea:

  • Cel mai tare ma deranjeaza faptul ca atunci cand spun adevarul nu sunt crezuta, totul e pus sub semnul indoielii, fapt ce ma consuma foarte tare, e ca si cum m-as lupta cu morile de vant cu astfel de persoane ce interpreteaza distorsionat lucrurile.
  • Nu admit minciuna, prefer o discutie sincera desi poate nu e favorabila pentru mine situatia, dar am pace launtrica ceea ce e cel mai important, poti pierde averi si prieteni dar totusi sa ai pace deoarece stii ca tu ai dat cea fost mai bun din tine, ai facut cat a tinut de tine sa dureze (sa mearga) aceea relatie.
  • In ziua de azi s-a pierdut omenia, lumea e din ce in ce mai rautacioasa, plina de venin si razbunare.
  • Adevarul supara uneori, asta am experimentat-o pe propria mea piele, trebuie sa te rogi Domnului sa iti dea putere sa te ridici din starea in care te gasesti si sa mergi mai departe.
  • Ma rog lui Dumnezeu sa ma lumineze mereu si sa spun mereu adevarul, pentru ca el ma elibereaza de poveri.
Acum pun urmatoarea intrebare:

Ce semnificatie are pentru voi adevarul, si cum il vedeti?

4 comentarii:

Geanina Codita spunea...

Adevărul este cel care ne face viaţa frumoasă, este cel care ne permite să fim fericiţi cu adevărat, să iubim şi să fim iubiţi pentru că-l acceptăm.

O zi plină de frumos , draga mea!

Absalon spunea...

Adevarul spus se digera greu de unii si de altii se primeste cu bucurie.Cei care digera greu un adevar sint cei care nu au cunoscut dragostea lui Dumnezeu si mai stau la brat cu minciuna si lucrurile stricate.A primi un adevar arata cine esti.Daca vrei sa stii cine este un om adevarat spunei anumite adevaruri mai ales despre cum este sau ce face.Adevarul are doua scopuri:1.ori omoara omul;2.ori il indreapta.Intotdeauna trebuie sa primim un adevar caci numai asa ne putem corecta viata si mai ales viata crestina.GBU ptr D&O!

Sorin M. spunea...

Adevarul e o bucaţică din raiul ce s-a coborât pe pămînt, este dovada de netăgăduit că Împărăţia lui Dumnezeu este în mijlocul nostru. Pentru ca Adevarul să se desăvârşească între noi, fiecare trebuie să ne smerim: întâi faţă de poruncile dragostei Lui Hristos, apoi unul faţă de celălalt. Adevărul, ca să-l spui, trebuie mai întâi să-l cunosti. Iar ca să-l cunoşti trebuie să ai rabdare. Pilat a întrebat pe Domnul Iisus: "Ce este adevărul" dar, nu a avut răbdare să aştepte şi răspunsul. Să nu facem ca Pilat. Adevărul nu se întemeiază întodeauna pe propriile noastre păreri, pe ceea ce gândim noi.... unica sursă a adevărului este Domnul Iisus. Dacă vom căuta adevărul in alta parte nu-l vom gasi De să aştept în dragoste? Pentru că fără iubire, adevărul este orb. De ce să astept în dragoste? Dac-aş putea să mă întorc înapoi în timp, aş încerca să vorbesc ma puţin şi să ascult mai mult, am pierdut atatea bucurii, pentru că nu am ştiu să ascult, n-am ştiut să aştept...Au fost momente în viaţa mea, cand m-am înfuriat pentru că n-am avut tăria să fiu calm, am spus cuvinte pe care mai tarziu am dorit să nu le fi spus, pentru că nu am avut tăria să renunţ la eul meu, pentru că nu am avut tăria să tac, pentru că nu am ştiut să aleg, din două cuvinte, pe cel mai scurt, pe cel mai frumos, pe cel mai plin de pace., de dragoste...Cuvintele ce urmează sunt un semnal de alarmă în privinţa aceasta:

“ ...Evanghelia adevărată nu se propovăduieşte mai întâi cu cuvântul, ci mai întâi se propovăduieşre cu tăcerea. Şi nu numai cu picioarele, ci mai întâi cu genunchii şi numai întâi cu vorbele gurii, ci mai întâi cu lacrimile ochilor şi numai întâi cu gesturile mâinilor, ci mai întâi cu bătăturile lor. Evanghelia propovăduită în felul acesta este singura Evanghelia vie, adevărata, rodnică şi sfântă. Şi propovăduitorii unei astfel de Evanghelii sunt adevăraţii trimişi ai lui Hristos. Toţi ceilalţi - care nu sunt aşa şi nu fac aşa – sunt nişte diletanţi netrebnici, nişte profitori ai cucerniciei care şi-au făcut din Evanghelia o meserie convenabilă şi din Hristos un motiv de câştig uşor şi necinstit. Tu din care aceste două tagme faci parte? Se vede după mâinile tale, după genunchii tăi, după viaţa ta!” ( Traian Dorz

Miriam spunea...

Adevărul e unul singur...dar uneori e relativizat de noi, de timpuri, de circumstanţe. De exemplu: eu pot spune că e foarte cald afară. Tu poţi spune că nu e chair foarte cald. Care e adevărul? Adevărul e că sunt 30 de grade :) ceea ce pentru organismul meu înseamnă ,,foarte cald" iar pentru tine ,,nu chiar aşa de cald" ...Deci? Ce e adevărul? Adevărul e undeva la mijloc, se mai spune...De aceea spuen Hristos ,,Eu sunt Adevărul!", doar El ştie totul...şi în El nu e schimbare. Eu zic să nu ne ,,batem" prea mult pentru adevărurile noastre fiindcă ele împreună construiesc unicul adevăr...
Aş mai spune că adevărul e un formă de percepţie a realităţii...o percepţie subiectivă. De asta trebuie să fim mai domoli. Unele adevăruri sunt evidente pentru toată lumea: albul e alb şi negrul negru...deşi şi albul poate fi perceput diferit :)
M-am referit doar la acest aspect al relativităţii în speranţa că ceilalţi vor aborda alte aspecte.