miercuri, 16 iunie 2010

Nu tu esti judecatorul!

"Nu judecati, ca sa nu fiti judecati (Matei 7:1). " Ce inseamna de fapt sa judeci pe altul? Ei bine, in contextul acesta inseamna sa condamni, sa pedepsesti sau sa chinui. Cand suntem suparati sau maniosi pe o persoana sau un grup, intotdeauna exista tendinta de a trece la urmatorul nivel, acela de manie, care ne incurajeaza sa judecam. Vrem sa-i etichetam, pentru ca atunci ii putem descalifica drept persoane sau le putem descalifica pozitia. Judecarea este in acelasi timp incercarea de a ne absolvi pe noi de vinovatie.
Judecarea este un mecanism de aparare. Daca mania in forma ei pura este o forma temporara de disconfort, judecarea este respingerea permanenta. Noi ii judecam pe altii, in incercarea de a ne justifica neiertarea sau mania fata de ei.
Atunci de ce este atat de usor sa judeci si atat de greu sa n-o faci? In primul rand, ca oameni facuti dupa asemanarea lui Dumnezeu ne-am nascut cu dorinta de a vedea ca binele invinge. Rascumparatul din noi striga pentru infaptuirea dreptatii.
Dumnezeu a stiut ca atunci cand intr-o incapere sunt mai multi oameni, exista potentialul unui conflict. De asemenea a stiut ca ambele parti vor sta ferm pe pozitie si vor crede ca sunt cei de partea carora este adevarul.
Pentru noi stradania de a nu judeca este o lupta constanta. Adeseori ii judecam pe altii pentru a reduce presiunea pe care o resimtim.
"Si crezi tu, omule, care judeci pe cei ce savarsesc astfel de lucruri, si pe care le faci si tu, ca vei scapa de judecata lui Dumnezeu? Sau dispretuiesti tu bogatiile bunatatii, ingaduintei si indelungii Lui rabdari? Nu vezi tu ca bunatatea lui Dumnezeu te indeamna la pocainta" 
(Romani 2:3-4) 
Tocmai lucrul de care-l acuzam pe celalalt, deoarece suntem oameni, il facem si noi. Tocmai lucrul pe care-l evitam, reusim sa-l aducem asupra noastra. Judecam pentru a ne proteja de injurii sau critica, dare fiecare dintre noi este vinovat. Dumnezeu ne spune ca prin judecarea altora, nu facem altceva decat sa ne dovedim sfidarea fata de indurarea si bunatatea Lui.

~ Manie-te, dar nu strica totul! de Lisa Bevere~ 

 

4 comentarii:

Bucur spunea...

un articol bun si interesant,de aceea am decis sai fac o mica reclama in flash la mine pe blog.Succes in continuare.Domnul sa te binecuvinteze.Amin.

Rascumparati Vremea spunea...

Multumesc Bucur!

Sunt fragmente din cartea ce o citesc in aceasta perioada, drept e ca nu prea am timp ca lucrez la licenta, cand gasesc un pasaj ce merita impartasit cu altii, il subliniez si cand fac pauza de licenta, ma apuc si-l scriu pe blog.

marius spunea...

Cind judeci pe cineva ,l-ai si condamnat.
Judecata este si va ramine numai a lui Dumnezeu.Cine se crede bn crestin ii spun ca nu este.Ca sa ai o credinta adevarata trebuie ca in fiecare zi sa te vezi cine esti si sa te lupti ptr a te corecta si ati vedea limitele.Cine judeca pe altii,sa se uite prima data in ce faza a pocaintei este sau pe ce treapta este pe scara credintei.
Este usor sa demolezi ,dar este greu sa zidesti.

elena marin-alexe spunea...

Interesant tare articolul tau.Chemare la meditatie si intcursiune in propriul interior.
Seara binecuvantata Octavia draga!