joi, 28 ianuarie 2010

Aspecte fundamentale ale rugaciunii (13)


Dumnezeu vrea sa te binecuvanteze:

Cartea a doua a Cronicilor ne spune de relatia împaratului Asa cu Domnul. La începutul domniei lui, împaratul avea de înfruntat o situatie foarte dificila - etiopienii îsi facusera tabara în jurul poporului sau, adica l-au înconjurat. Imparatul Asa l-a chemat pe Dumnezeu spunand, "Doamne numai Tu poti veni în ajutor celui slab ca si celui tare: vino în ajutorul nostru, Doamne Dumnezeul nostru! Caci pe Tine ne sprijinim, si în Numele Tau am venit împotriva acestei multimi. Doamne, Tu esti Dumnezeul nostru: sa nu iasa biruitor omul împotriva Ta!" (2 Cron. 14:11). Domnul a fost cu Asa si astfel împaratul s-a dus la lupta si a distrus armatele etiopienilor.
Cand Imparatul Asa s-a întors biruitor profetul Azaria l-a întampinat si a spus: "Domnul este cu voi cand sunteti cu El; daca-l cautati, Il veti gasi; iar daca-L parasiti si El va va parasi" (2 Cron. 15:2).
Imparatul Asa a început sa prospere si a devenit foarte puternic. In ultimii ani ai domniei sale a fost din nou amenintat. Insa de data aceasta în loc de a-l cauta pe Domnul în rugaciune, el a cautat ajutor la oameni. Din nou profetul Azaria a venit la el mustrandu-l pentru ca apela la ajutorul oamenilor în loc de al lui Dumnezeu: "Cînd erai slab ai cautat pe Domnul si El te-a ajutat. Acum ca esti puternic, cauti ajutorul oamenilor". Dupa aceea profetul a spus: "Caci Domnul Isi întinde privirile peste tot pamantul, ca sa sprijineasca pe aceia a caror inima este întreaga a Lui" (2 Cron. 16:7-9).
Aici Biblia declara unul din adevarurile elementare ale lui Dumnezeu. El cauta oameni pe care sa-i binecuvanteze. Dumnezeu vrea sa lucreze în viata ta si sa te binecuvanteze. Vrea sa te foloseasca ca si canal al Sau, ca pe un instrument al Lui. Insa asteapta ca tu sa te conformezi cu planul Sau. In clipa în care viata ta armonizeaza cu intentiile lui Dumnezeu, devii un canal prin care puterea si dragostea lui Dumnezeu se poate revarsa într-o lume suferinda.
Dumnezeu cauta oameni ale caror inimi sunt acordate la dorintele Lui. Astfel, ceea mai mare rugaciune este "Faca-se voia Ta" la care nu se mai poate adauga nimic. Insa trebuie ca ea sa însemne mai mult decat spusa cu buzele. Trebuie sa vina din inima. Iar lucrul acesta nu este usor.
Exista atat de multe lucruri pe care le voiesc împlinite si astfel multe din rugaciunile mele reflecta egoism. Astfel multe din cererile mele sunt pentru lucruri care sa-mi aduca mie mangaiere, fericire si o viata usoara. Insa adevaratul scop al rugaciunii este de a vedea lucrarea lui Dumnezeu împlinita în viata mea, iar atunci prin viata mea si în vietile altora.
Eu cred ca Dumnezeu intentioneaza sa va dea multe din lucrurile pentru care va rugati, dar programarea de catre El a momentului este diferita de a dumneavoastra. De multe ori Dumnezeu întarzie raspunsul la rugaciunile dumneavoastra avand un motiv foarte bun. Un motiv pentru care Dumnezeu s-ar putea sa întarzie un raspuns la rugaciunea voastra este ca El doreste sa va dea mai mult decît cereati în momentul respectiv. Un bun exemplu al acestui fapt este Ana. Ea era stearpa de ani de zile. Sotul ei a avut o alta sotie care i-a facut multi copii. Astfel zi de zi Ana era urgisita de nerodnicia ei. Intr-o zi Ana împreuna cu sotul ei s-au dus la cort în timp ce cealalta nevasta împreuna cu copiii, a ramas acasa. In timpul calatoriei lor la Ierusalim barbatul ei a întrebat-o: "Ana de ce esti atat de trista?" La care Ana a raspuns cu, "Da-mi copii". Atunci reprosandu-i el i-a replicat: "Sunt eu Dumnezeu ca sa pot sa-ti dau copii?" "Oare nu pretuiesc eu pentru tine mai mult decat zece fii? Nu esti multumita oare cu mine?" Atunci cand Ana a ajuns la cort agonia inimii ei era atat de mare încat ea nici macar nu putea sa dea glas cererii ei. Ea îsi resimtise atat de profund tristetea încat în Templu n-a facut decat sa se tranteasca pe pamant înaintea Domnului, cu buzele miscandu-i-se însa fara ca glasul sa i se auda. Eli, preotul, tocmai trecea pe acolo si a vazut-o pe Ana prosternata înaintea Domnului. El a crezut ca era beata si a poruncit ca sa fie aruncata afara din Templu. Ana însa a spus, "Nu, domnul meu, nu sînt beata, ci sînt o femeie care sufere în inima ei fiindca este stearpa si care îsi varsa sufletul înaintea Domnului. Il imploram pe Dumnezeu sa-mi dea un fiu si i-am fagaduit ca daca mi-l va da, îi voi dedica Lui toate zilele vietii lui" (1 Sam. 1). Asta este ceea ce Dumnezeu dorea sa auda de la Ana fiindca Dumnezeu avea nevoie de un om. Starea natiunii Israel era atat de degradata încat nu exista în preajma nici un barbat pe care Dumnezeu sa-l foloseasca. Insa înainte ca Dumnezeu sa poata folosi un barbat, El a trebuit sa foloseasca o femeie. Ca prin urmare a lucrat la inima Anei.
Ana se ruga pentru un fiu de multi ani, un fiu pentru propria ei bucurie si placere, un fiu care sa puna capat batjocurilor din partea celelaltei sotii. Ana se rugase, "Doamne, da-mi un fiu. Inlatura de la mine rusinea", dar în final ea a spus: "Doamne, da-mi un fiu si ti-l voi da înapoi Tie, Ti-l voi închina Tie pentru toate zilele vietii lui". Astfel, în cele din urma Ana a venit în armonie cu intentiile lui Dumnezeu.
Preotul i-a spus ei, "Du-te în pace. Domnul ti-a auzit rugaciunea ta. Vei avea un fiu". Ana s-a dus acasa iar Dumnezeu i-a dat un fiu, Samuel. El a devenit un profet, un preot si unul dintre cei mai remarcabili conducatori ai poporului lui Dumnezeu din Vechiul Testament.
Intr-adevar, Dumnezeu a dorit tot timpul sa-i dea Anei un fiu, însa El a întarziat raspunsul la rugaciunea ei pentru ca sa poata lucra în inima ei pana ce ea va fi aliniata la planul Sau.
Nu va lasati descurajati atunci cand Dumnezeu amana raspunsurile la rugaciunile voastre. S-ar putea ca El sa vrea sa va dea cu mult mai mult decat cereati.
Dumnezeu cunoaste momentul potrivit cînd sa raspunda la rugaciunile noastre.
Isus le-a spus uceniciilor Sai sa astepte în Ierusalim pana ce vor primi "fagaduinta Tatalui, 'pe care', le-a zis El, 'ati auzit-o de la Mine. Caci Ioan a botezat cu apa, dar voi, nu dupa multe zile, veti fi botezati cu Duhul Sfînt'...'veti primi o putere, cînd se va pogorî Duhul Sfînt peste voi, si-mi veti fi martori în Ierusalim, în toata Iudea, în Samaria si pîna la marginile pamîntului'". Dupa ce Isus a spus aceste lucruri si în timp ce ucenicii Sai stateau împreuna cu El pe Muntele Maslinilor din Betania, El s-a înaltat la cer si un nor la ascuns din ochii lor. Ucenicii s-au întors la Ierusalim si au continuat cu staruinta în rugaciune cu un cuget. Biblia spune ca ei au continuat timp de zece zile sa astepte fagaduinta lui Dumnezeu. Dumnezeu ar fi putut sa verse asupra lor Duhul Sfînt în primele zece minute, însa în conformitate cu intentiile Lui a considerat potrivit ca sa astepte zece zile (Fapte, capitolele 1 si 2).
Atunci, cat de mult trebuie sa insisti în rugaciune? Pana ce primesti un raspuns!

~O VIATA EFICIENTA DE RUGACIUNE de Chuck Smith~ 

2 comentarii:

marius spunea...

Daca vrei sa ai izbinda si ascultare din partea DOMNULUI,vino inaintea lui pe genunchi si deschide-ti inima si glasul,numai trebuie sa o faci sincer si fara indoiala.
Rugaciunea adevarata este aceia care te zideste si mai ales lasa in urma lacrimi de bucurie si se vad.Sa nu facem din a ne ruga o rutina sau sa ne vada altii.Intotdeauna sa o faci ca si cum nu ai mai mincat de 3 zile.

.✿*E LENA*✿. spunea...

Mulţumesc de vizită
şi comentariu..
Un sfârşit de săptămână
minunat îţi doresc!
O îmbrăţişare caldă
de la mine primeşte!