vineri, 9 aprilie 2010

Aspecte fundamentale ale rugaciunii (19)

Modelul de rugaciune:

Isus ne-a oferit un model fundamental de rugaciune. "Iata dar cum trebuie sa va rugati: Tatal nostru care esti în ceruri..." (Mat.6:9).Dintr-o data acest model dezvaluie o relatie dintre cel care o rosteste si Dumnezeu.
Care este relatia dumneavoastra cu Dumnezeu?
Unii oameni îsi încep rugaciunile lor cu "Atotputernice Dumnezeu" sau "Etern Dumnezeu". 
Insa slava Domnului, ca prin Isus Hristos pot sa am o minunata relatie tata-fiu. "Vedeti ce dragoste ne-a aratat Tatal, sa ne numim copii ai lui Dumnezeu!" (1 Ioan 3:1).
Ganditi-va numai la asta! Am fost numiti copii ai lui Dumnezeu. Asadar pot acum sa vin la El si sa-i spun, "Tata!"
Insa numai prin Isus Hristos noi putem sa fim copii. Aceia în afara lui Isus Hristos au o relatie distanta cu Atotputernicul si Eternul Dumnezeu. Dar prin Isus Hristos voi ati patruns într-o relatie intima. Voi puteti spune, "Tatal nostru care esti în ceruri".
Ioan a spus ca "tuturor celor ce L-au primit, adica celor ce cred în Numele Lui, lea dat dreptul sa se faca copii ai lui Dumnezeu" (Ioan 1:12). Dumnezeu ne-a dat fiecaruia dintre noi duhul înfierii care ne face sa strigam, "Tata!" (Rom.8:15). Duhul Sau împreuna cu duhul meu adeveresc sau altfel spus, marturisesc împreuna, ca sunt un copil al lui Dumnezeu. Si fiindca sunt copil al Lui, fireste ca-i spun, "Tata". De aceea, relatia este atat de importanta în rugaciune.
Isus îsi continua rugaciunea Sa model cu lauda si închinare. "Sfinteasca-se Numele Tau" (Mat.6:9). Inchinarea este o importanta parte a rugaciunii. "Intrati cu laude pe portile Lui, intrati cu cantari în curtile Lui!" (Psalmul 100:4) Prea de multe ori noi dam buzna acolo si ne glasuim cererile noastre. Pentru o mai deplina viata de rugaciune laudati-L macar o vreme, iar dupa aceea prezentati-va cererile.
Primele doua cereri din rugaciunea model a lui Isus sunt sub forma de mijlocire. "Vie Imparatia ta; faca-se voia Ta" (Mat.6:10). Isus a spus sa, "Cautati mai întai Imparatia
lui Dumnezeu si neprihanirea Lui, si toate aceste [celelalte] lucruri [pentru care voi va rugati] vi se vor da pe deasupra" (Mat.6:33). "Domnul sa-ti fie desfatarea, [întai]; si El îti va da tot ce-ti doreste inima [în al doilea rand]" (Psalmul 37:4).
Atat de multe ori oamenii cauta fericirea cu orice pret. Insa fericirea nu poate fi niciodata gasita cu orice pret. Fericirea poate fi gasita numai ca rezultat al unei relatii personale cu Dumnezeu, iar daca ai o relatie buna cu Dumnezeu atunci vei fi foarte fericit!
Astfel, în rugaciune, cautati mai întai Imparatia lui Dumnezeu si neprihanirea Lui si toate celelalte lucruri va vor fi date pe deasupra. Ele vor fi produsul secundar al unei potrivite perspective a vietii: "Vie Imparatia Ta; faca-se voia Ta". Puneti acestea în capul listei dumneavoastra si veti descoperi ca Dumnezeu se va îngriji de toate celelalte lucruri care v-au pricinuit necazuri si pe care nu ati reusit sa le realizati.
Puteti veni la Dumnezeu si sa dati glas nevoilor si cererilor voastre. Puteti sa va deschideti inima Lui si sa-i dezvaluiti cele mai launtrice secrete ale sufletului. Puteti avea momente atat de binecuvantate vorbindu-i Tatalui, avand ajutorul, taria si calauzirea Lui.
Ce privilegiu este de a te ruga! Fie ca Dumnezeu sa va ajute sa descoperiti deplina si minunata experienta a rugaciunii, nu ca o munca, ca o sarcina, sau ca o povara si nici ca o obligatie, ci ca cel mai încantator privilegiu din lume!

~O VIATA EFICIENTA DE RUGACIUNE de Chuck Smith~  

Un comentariu:

marius spunea...

De multe ori auzim pe cei de linga noi mai ales in biserica,diferite moduri de rugaciune.Fiecare avem propria rugaciune.Rugaciune te arata cit de crestin esti .Singurul model bun de rugaciune, este acela pe care cel de sus il primeste.
Rugaciunea simpla si spusa din inima,fara iz de fatarnicie,este cel mai bun medicament ptr un credincios atunci cind valurile vietii vin.
Daca in viata ta nu este rugaciune ,nu te poti numi credincios.