marți, 29 mai 2012

Salata cu ton


Astazi va propun o salata usoara, sanatoasa si foarte hranitoare care merge foarte bine la pranz sau chiar la cina.
Ingrediente:
  • 150 g ton din conserva
  • 100 g paste
  • 200 g rosii cherry ( 10 rosiute )
  • 1 capatana de salata verde
  • 100 g branza sau mozzarella
  • sare, oregano, busuioc
  • ulei de masline (3-4 linguri )
  • sucul de la o lamaie
  • masiline, otet (optional )
Mod de preparare:
  • Punem pastele la fiert in apa cu sare si putin ulei, iar cand sunt gata le trecem prin jet de apa rece si le lasam sa se scurga bine.
  • Tonul scurs de ulei l-am pus intr-o farfurie si l-am maruntit cu furculita.
  • Intr-un castron punem salata spalata si rupta bucati maricele, apoi adaugam tonul, maslinele, pastele reci, branza taiata cubulete, rosiile taiate in patru, si presari sare, oregano, busuioc, apoi uleiul, sucul de la lamaie.
  • Amesteci usor ingredientele apoi le pui in boluri mai mici si le servesti.




Lucruri marete



"Lucrurile marete se fac de obicei cu riscuri foarte mari." 
( Herodot )




luni, 28 mai 2012

Iubeste neconditionat


“…e cu neputinta sa iubesti oamenii asa cum sunt si totusi este o datorie.De aceea, calca-ti pe inima, astupa-ti nasul, inchide ochii si fa-le bine.Indura raul pe care ti-l fac si, pe cat poti incearca sa nu te superi pe ei, tinand minte ca esti si tu om.” (DOSTOIEVSKI)

Ciorba de salata verde cu afumatura


Ingrediente:

  • 2 capatani de salata
  • 150 g bacon taiat cubulete
  • 5 catei de usturoi pisati
  • 100 g iaurt
  • 200 ml lapte 
  • 2 linguri de smantana
  • 1 galbenus
  • marar verde tocat marunt
  • sare, vegeta
  • bors sau zeama de lamaie
  • 1 ceapa potrivita ( recomandat e sa folositi  ceapa verde ) toiata marunt
  • 1 lingura de faina
  • 50 g orez
Mod de preparare:
  • Se prajeste putin baconul in ulei incins apoi se scoate pe o farfurie.
  • Se pune la calit ceapa  iar cand este calita adaugam o lingura de faina si mestecam sa nu se prinda.
  • Adaugam salata verde taiata la dimensiunea dorita de dvs si punem capacul si lasam sa se inabuse putin, apoi adaugam baconul, orezul si  apa calduta apoi lasam la fiert.
  • Separat, preparam intr-un bol compozitia de dres formata din: 1 galbenus, iaurtul si smantana, toata amestecate cu telul.
  • Cand vedem ca salata este fiarta adaugam laptele si compozitia mai sus mentionata.
  • Adaugam usturoiul pisat, mararul verde si dregem cu sare, vegeta si bors dupa gustul fiecaruia.

vineri, 25 mai 2012

100 de meditatii din inchisoare ( 18 )


Un limbaj fără cuvântul “Cuvânt”


Cuvântul lui Dumnezeu a fost dat prin poporul evreu. Acesta poate fi exprimat în orice limbă cu excepţia ebraicei. Poporul ales, depozitarul Cuvântului lui Dumnezeu, nu are un cuvânt anume pentru cuvânt. S-a folosit davar care mai înseamnă şi lucru.

Evanghelistul Ioan a scris în greacă, dar a gândit în ebraică. În limba sa naturală, prologul la evanghelia lui s-ar citi: La început a fost davar, lucrul, şi lucrul a fost cu Dumnezeu şi davar era Dumnezeu.

A vorbi în cuvinte care nu au substanţă, în realitate înseamnă a sporovăi, nu a vorbi. Nu puteţi înţelege Bibliua dacă o priviţi ca pe o simplă colecţie de cuvinte.

“Mamuncan”, una din cele mai importante cărţi ale budismului Zen (secolul 13) spune, ca şi cum ar fi însufleţită de duhul ebraic: Cuvintele nu exprimă lucruri; frazele nu exprimă mişcarea minţii. Cel care primeşte doar cuvinte este pierdut; a te opri la fraze înseamnă înseamnă a fi indus în eroare.

Cum Einstain a conectat spaţiul cu timpul şi a creat conceptul de “a patra dimensiune spaţiu-timp continuu”, evreii au conceput noţiunea unică de davar, lucrul-cuvânt cu două aspecte, unul verbal şi celălalt în realitatea fizică sau spirituală.

În ebraică nu s-ar fi putut spune Cuvântul Tău este adevărul (Ioan 17:7). Trebuie să fi folosit aici davar, care este mai mult decât cuvânt. Cuvintele singure, chiar divine, nu sunt adevărul; ele pot fi o mască pentru cruzime, dispută şi lăcomie ca şi sugerări ale sfinţeniei.

Davar-ul Tău, Cuvântul Tău – lucrul, în dublul său aspect, este Adevărul, aşa cum, după Einstein, evenimentele nu mai sunt plasate doar în spaţiu sau în timp. În schimb avem noţiunea de “interval” în fizică, noţiune care le cuprinde pe amandouă.

Sculptorul italian Tommasi a ornamentat un cimitir din Buenos Aires cu statui, fiecare reprezentând una din simfoniile lui Beethoven. Când un prieten mi-a cerut să i le descriu, n-am găsit cuvintele potrivite.

Beethoven a exprimat ceea ce a simţit în note care, cântate, dau sunete. Sculptorul a modelat în marmură ceea ce a simţit când a auzit muzica. M-am uitat la figurile din piatră. Dacă mi-aş pune propriile simţiri în cuvinte oare ce relaţie ar putea avea ele cu sumfoniile lui Beethoven?

Un orb a cerut odată unui prieten să-i descrie laptele. Prietenul a început cu: Laptele este alb. Orbul l-a oprit cu o a doua întrebare: Ce înseamnă alb? - Alb este culoarea lebedei, a fost răspunsul. Cum este lebăda? Explicaţia care a urmat: Este o pasăre cu gâtul îndoit. El a continuat să întrebe: Ce înseamnă îndoit? Prietenul a ridicat din sprincene şi a spus: Atinge-mi cotul şi acum vei înţelege ce am vrut să spun. Orbul a atins cotul prietenului său şi a exclamat: Acum ştiu cum e laptele.

Dacă Biblia e doar o acumulare de cuvinte, vom şti despre Dumnezeu doar atât cât a putut afla orbul despre lapte.
Prin cuvinte trebuie să ajungem la lucrul real, la Dumnezeu. Doar atunci vom fi iluminaţi.

Dumnezeu este un cuvânt rostit de români, un termen pentru a comunica despre o fiinţă misterioasă. Eu văd un obiect care în română se numeşte aspirator. El este folosit de către adulţi pentru îndepărtarea prafului. Copiii se uită la el ca la o jucărie. El poate avea şi alte întrebuinţări ca: stropit sau zugrăvit.

La oamenii care rămân în sfera cuvintelor, discuţiile nu duc nicăieri. Cuvintele sunt folositoare numai atunci când duc la davar, realitatea-cuvânt. Cu ce cuvinte L-am putea explica pe Dumnezeu? Să spun că este un rege? Acesta este un titlu pe care l-au avut mulţi oameni cumsecade, dar nu şi Irod, Nero, sau Henric al VIII-lea l-au purtat. Aş produce confuzie dacă L-aş numi Împărat? Să-L numesc Tată? Luther avea un tată foarte rigid şi se abţinea de a I se adresa lui Dumnezeu cu cuvintele rugăciunii domneşti. Chiar Dumnezeu este un cuvânt folosit nu numai pentru Creator, ci şi pentru fiinţe pline de cruzime ca Moloh şi Quetzalcoatl, care au cerut mii de sacrificii umane.

Trebuie să trecem de la cele ce sunt numai cuvinte la davar, lucrul real, pentru a-l înţelege pe Dumnezeu, nu numai Creatorul, dar şi Păstrătorul şi Nimicitorul.


~ Richard Wurmbrand ~

Download in versiune audio aici: Resurse crestine

miercuri, 23 mai 2012

Pilaf de orez cu pulpe


Ingrediente:

  • 1 ceapa potrivita
  • 1 morcov 
  • 2 linguri de zarzavat de la borcan
  • 200 ml supa de pui (sau apa calduta )
  • 100 g orez ( un castronel )
  • vegeta, sare, piper

Mod de preparare:

1. Se curata si se spala ceapa si morcovul. Ceapa se taie marunt iar morcovul il dai pe razatoarea mica. Se calesc in putin ulei, intai morcovul apoi ceapa.
2-3. Adaugi zarzavatul de la borcan  si continui sa le calesti.
4-5. Adaugam orezul ce a stat in bol cu apa. 
6. Adaugam supa de pui sau apa calduta si lasam la fiert. Mestecam des ca sa nu se prinda orezul de vas.


  • Pulpele le-am gatit separat pe un grill.

marți, 22 mai 2012

100 de meditatii din inchisoare ( 17 )


Eufemisme în Biblie


Unele torturi erau obscene. Dar odată eliberat, trebuia oare să spui ce s-a întâmplat?

Biblia evită consecvent menţionarea unei părţi esenţiale a vieţii, acel aspect supralicitat până la punctul de a ofensa, în limbajul curent. Cuvântul “sex” nu se întâlneşte niciodată în Biblie şi nici cuvinte legate de organe sau de actul sexual.

Cel din urmă este exprimat prin “a cunoaşte”: Adam a cunoscut-o pe nevastă-sa, Eva (Geneza 4:1). Pentru organul sexual feminin se foloseşte în mod obişnuit cuvântul “ruşinea” – boşet, sau uneori “buricul”. Tendinţa generală a stilului biblic este către eufemism. Aceasta nu se aplică doar subiectelor sexuale. În Faptele Apostolilor, găsim în mod repetat expresia că Isus a fost atârnat pe lemn (Fapte 5:30). Răstignirea evocă o imagine prea teribilă.

Scriptura evită, de asemenea, să spună povestea întreagă a unor acţiuni greşite. La Geneza 35:22 se folosesc litere cursive pentru ceea ce traducătorii au adăugat la textul original. În ebraică această frază rămâne incompletă: Ruben s-a culcat cu ţiitoarea tatălui său, Israel a aflat. Ne-am aştepta să ni se spună detaliile incestului şi ale teribilului conflict între tată şi fiu, care trebuie să fi avut loc ulterior. Însă masoreţii au lăsat un spaţiu în textul ebraic după cuvintele Israel a aflat, pentru a ne sugera că ce poate fi mai rău este mai bine să nu fie spus.

La Geneza 4:8, după cuvintele Vaiomer Cain – Şi Cain a spus, masoreţii au lăsat alt spaţiu, cu un semn circular ce indică o omisiune intenţionată a ceva important. Atât textul samaritean al Genezei cât şi Septuaginta, prima traducere greacă, adaugă la acest punct ceea ce Cain a spus fratelui său: Hai să mergem pe câmp. Versiunea siriană este: Hai să mergem în pustie. Dar cunoaşterea continuării discuţiei între fraţi se pare că a fost păstrată oral. Targumul, o parafrază aramaică a textului, adaugă: Am crezut că lumea a fost făcută în îndurare, dar nu este condusă după faptele bune sau merite, nici nu există vreo judecată sau judecător şi nici nu va fi o viaţă viitoare sau răsplată sau pedeapsă. De ce este refuzată jertfa mea?

Ca fiind dată de Dumnezeu, Biblia preferă să treacă sub tăcere cuvintele lui Cain. Prin astfel de omisiuni suntem învăţaţi să nu reproducem sau să cităm cuvintele răufăcătorilor. Asemenea cuvinte sunt contagioase.

Biblia evită, de asemenea, folosirea epitetelor. Istoricul evreu Iosif Flavius, din secolul I a scris că Pilat era un ucigaş crud. Ştim din Talmud că marii preoţi din vremea lui Isus erau mai mult negustori, decât slujitori ai lui Dumnezeu, slugi ale Imperiului Roman, care au obţinut prin mită poziţiile înalte. Dar Biblia nu reproşează nimic vieţilor personale ale lui Caiafa şi Pilat. Ea relatează doar ce I-au făcut ei lui Isus. Evangheliştii nu au considerat de datoria lor să le denunţe public păcatele.

Ştim din izvoare istorice că vieţile întregii dinastii erau desfrânate. Evangheliile povestesc doar un minim despre felul cum se purtau cu copiii din Betleem şi cu apostolii. Un păcat individual este menţionat doar pentru că a condus la moartea lui Ioan Botezătorul.

Noi, care ne bucurăm de orice păcat pe care-l descoperim la un adversar, trebuie să profităm şi să ne însuşim discreţia Bibliei, care recurge la eufemisme şi tăcere.


~ Richard Wurmbrand ~

Download in versiune audio aici: Resurse crestine

miercuri, 16 mai 2012

Ciorba de perisoare


Mod de preparare:

  • Calesti jumatate de ceapa (taiata marunt), adaugi vegeta, boia. apoi 2 linguri de orez si amesteci sa nu se prinda de vas orezul. Opresti focul, acoperi vasul si lasi sa se umfle orezul ( in acest fel perisoarele nu se vor mai "imprastia" in ciorba, vor ramene bilute ).



  • Intre timp pregatesti legumele pentru ciorba. Cureti morcovul, telina si ceapa apoi le tai marunt. 
  • Calesti intai ceapa in putin ulei apoi adaugi morcovul si telina, cand s-au calit, stingi cu apa calduta. 
  • Cand fierbe, poti adauga  o lingura de zarzavat de la borcan ( daca ai pus pe iarna ). 
  • Lasam sa fiarba la foc potrivit si ne apucam de compozitia de perisoare.

  • In cratita unde ai calit ceapa cu orezul, adaugi 2 galbenuse, 2 linguri de faina, jumatate de lingurita piper, 1 lingurita de vegeta, 1 lingurita de sare, telina uscata ( daca ai ).
  • Se pune pe o farfurie mare faina, unde vom tavali bilutele. Intr-un castronel punem ulei ca sa ne inmoiem mana cand formam bilutele ( ca sa nu ni se lipeasca compozitia de mana ). Bilutele le asezam pe o farfurie mare ce am presarat-o cu faina.


  • Cand am terminat de facut bilutele si legumele din ciorba sunt fierte, adaugam bilutele in ciorba ( bilutele se vor ridica la suprafata cand sunt fierte ).
  • Dam gust la ciorba cu sare, vegeta, bors, bulion si tarhon din otet. Cand este gata, preparam intr-un castronel o compozitie de dres formata dintr-un galbenus, o lingura de faina si 3 linguri de smantana. Le amestecam bine si luam cu polonicul ciorba si adaugam in castronel, amestecam apoi stingem focul si adaugam compozitia in oala cu ciorba ( sa nu se branzeasca ), amestecam si ciorba este buna de mancat.

duminică, 6 mai 2012

100 de meditatii din inchisoare ( 16 )


Meditaţia 16


Ceea ce e dincolo de Biblie


Biblia conţine ceea ce ne-a revelat Dumnezeu ţinând seama de condiţia şi capacitatea inimilor şi minţilor noastre.

Isus le-a spus ucenicilor: "Mai am să vă spun multe lucruri, dar acum nu le puteţi purta (Ioan 16:12)." Ne întrebăm ce ar fi spus dacă am fi fost capabili să primim toate cuvintele Sale.

Autorii biblici au lăsat multe lucruri interesante nespuse. Pavel se plânge că vremea îl împiedică să vorbească de Ghedeon, de Barac, de Samson, de Iefta, de David, de Samuel şi de proroci (Evrei 11:3). O parte din timpul lui Pavel a fost absorbit de tot felul de fleacuri care au provocat atâtea certuri printre primii creştini.

Iuda a încercat să scrie despre cele mai importante subiecte ale “mântuirii de obşte” (Iuda v.3). Nu cunoaştem gândurile sale în materie, pentru că el trebuia, în schimb, să-i îndemne pe credincioşi să fie atenţi la oamenii fără Dumnezeu care ajunseseră la conducerea bisericii.

Autorii biblici trebuiau să-şi adapteze mesajele astfel încât să nu aducă prejudicii ascultătorilor. Prima predică creştină ţinută de Petru la Rusalii, Îl numeşte pe Isus om adeverit de Dumnezeu (Fapte 2:22), înălţat prin dreapta lui Dumnezeu (Fapte 2:33). Petru nu spune că Isus este Fiul lui Dumnezeu. Ar fi fost prea greu pentru evrei să accepte. Diplomaţia este un element al oricărei predici inteligente.

Trebuie să ajungem nu numai să înţelegem ceea ce spune pastorul, dar şi ceea ce ar fi putut spune, dacă am fi fost deschişi pentru întreg adevărul.

Când o statuie a preşedintelui Kruger a fost ridicată în Pretoria (Africa de Sud), soţia acestuia i-a cerut sculptorului să facă statuii o pălărie scobită, aşa încât acolo să se adune apă de la ploaie şi păsările să poată bea din ea. Cei familiarizaţi cu istoria Republicii Natal sunt inspiraţi de aceasta statuie, sunt incurajati să concureze cu acest mare om de stat în propriile lor fapte. Păsările iau din aceeaşi statuie doar câteva picături de apă.

Dacă rămânem păsărele în credinţă, vom ajunge să cunoaştem ceea ce autorii Bibliei nu puteau să spună contemporanilor lor. Râul vieţii ne va da mai mult decât câteva picături de apă. Dumnezeu ne trece prin închisoare pentru a ne da noi capacităţi de înţelegere.


~ Richard Wurmbrand ~


Download in versiune audio aici: Resurse crestine

miercuri, 2 mai 2012

Omleta la cuptor cu legume

Ingrediente:


  • 5 oua
  • 150 g branza
  • 150 g ciuperci
  • 50 g porumb
  • 1 ardei gras rosu
  • 2 fire ceapa verde
  • 50 g masline
  • 100 g sunca
  • sare, piper

Mod de preparare:

  • Intr-un castron batem ouale cu telul.
  • Adaugam ciupercile feliate, sunca, ardeiul si ceapa verde tocate marunt, porumbul din conserva, maslinele feliate si branza rasa.
  • Tapetam o forma de tarta cu putin unt sau ulei, apoi turnam compozitia.
  • O bagam la cuptor la foc mic pana ce omleta se va inchega  si se va rumeni foarte putin pe fund.
  • O portionam si o putem servi atat calda cat si rece.


M-am inspirat din CAIETUL CU RETETE