luni, 29 octombrie 2012

vineri, 26 octombrie 2012

100 de meditatii din inchisoare ( 20 )


Exagerări în Biblie


S-au scris multe de către credincioşi în privinţa acurateţii Bibliei, dar rareori sunt amintite exagerările ei evidente.

Toţi prorocii mărturisesc despre El, afirmă Petru (Fapte 10:43). Dar au fost proroci evrei ca Obadia sau Amos care nici măcar nu-L menţionează pe Mesia.

Femeia samariteancă, cea care L-a întâlnit pe Isus, a spus oamenilor: "Veniţi de vedeţi un om care mi-a spus tot ce am făcut. "(Ioan 4:29). Acest lucru cu siguranţă nu poate fi exact. Ar fi fost nevoie de ani pentru a-i arăta cuiva fiecare faptă a sa. Isus i-a arătat numai că ştia de totala ei decădere morală.

Criticii vor spune că astfel de afirmaţii sunt pertinente pentru a îndreptăţi pe cineva să pună Biblia la îndoială. Dar cei ce cunosc inima omenească învaţă din asemenea din asemenea afirmaţii despre impactul avut de Isus asupra contemporanilor Săi.

În timpul celui de-al doilea război modial, soţia mea s-a dus la Budapesta în nişte împrejurări deosebit de periculoase, pentru a aduce uşurare creştinilor suferinzi de acolo. Mult timp nu am avut veşti de la ea. În acest interval, n-am fost capabil să citesc ceva fără să-i văd chipul pe paginile oricărei cărţi sau ziar pe care le-am deschis. Aş putea spune ca Petru, contrar experienţei altora: Toate cărţile şi revistele conţin doar imaginea Sabinei.

Pentru o vreme, după discuţia cu Isus, femeia samariteancă a fost obsedată de amintrirea tuturor greşelilor ei şi într-o asemenea stare de conştiinţă, se poate să fiu spus într-adevăr: Mi-a spus tot ce am făcut.

Lui Petru, care L-a văzut pe Domnul înviat, el care era plin de experienţa sa cu Mesia, se poate să i se fi părut că toţi profeţii vorbiseră numai despre Hristos. Exact în timp ce Petru vorbea astfel, ceea ce în mod normal ar putea fi considerat drept o exagerare, Duhul Sfânt S-a coborât asupra lor.

Mulţi predicatori şi scriitori creştini insistă prea mult asupra acurateţii Bibliei. Duhul Sfânt nu Se pogoară asupra acelora care ascultă de ei, căci Isus nu este cu totul al lor. Inima le este ocupată cu tot felul de gânduri şi sunt copleşiţi de atâtea probleme încât pentru Domnul Isus abia dacă mai rămâne loc.

Şi apostolul Pavel exagerează când spune că toţi cei ce locuiau în Asia, (…) au auzit Cuvântul Domnului (Fapte 19:10). Dar Pavel nu a mers niciodată mai departe de Asia Mică. Persia, Asia Rusă şi China îi erau necunoscute. Afirmaţia lui Pavel arată cu ce era ocupată mintea lui: nu cu averea, faima ori plăcerea, ci cu un vis atât de viu simţit, încât părea real. El dorea Asia la picioarele lui Isus.

Astfel de vise sunt adevărate. O simplă descriere a faptelor este o plictiseală neinspirată. Adevărul lui Dumnezeu are aripi; el vede viitorul îndepărtat ca fiind prezent.

Am putut înţelege afirmaţia lui Pavel după eliberarea mea, când am predicat în Taiwan. Deşi vorbeam în faţa a numai 10000 de persoane, pe o mică insulă a Chinei, nu am trăit numai această experienţă. În faţa duhului meu şi a ochilor mei se aflau cele un miliard de persoane din China Mare care nu aveau nici un mijloc de a auzi Evanghelia. Lor le vorbeam.

În fiecare noapte, în timpul anilor întemniţării mele, am ţinut o predică adunării căreia i-am aparţinut. Eram sigur că vorbele mele vor fi primite. Cuvintele sunt auzite nu doar de aceia ale căror urechi percep sunetele. Poate Pavel ştia mai mult despre comunicarea telepatică decât ştim noi.

Este prea mult să considerăm ceva ca fiind exagerat, doar pentru că aşa ne pare nouă. Nu Biblia exagerează; noi exagerăm când o criticăm. Multe lucruri care au fost considerate exagerări ale Bibliei s-au dovedit mai târziu adevărate. Moise a numit Palestina o ţară unde curge laptele şi mierea – o lăudăroşenie evidentă (Deuteronom 26:9). Dar de curând, un om de ştiinţă a arătat că pământul este capabil de a furniza de trei ori mai multă mâncare şi a citat Israelul ca exemplu:

1. O vacă obişnuită produce în Israel cu 50% mai mult lapte pe an decât media în SUA.
2. În Israel un portocal produce 16 tone de fructe pe an – un record mondial.
3. Un pogon de pământ în Israel dă de două ori mai multe arahide decât fermele americane.
4. Varza şi tomatele crescute în Israel sunt printre cele mai bune din lume.

Toate acestea sunt îndeplinite în ciuda ploilor reduse din această ţărişoară. Aşa că lăudăroşenia lui Moise nu este chiar o exagerare, la urma urmei.

Autorii biblici privesc cifrele ca neimportante. În ziua Rusaliilor, când creştinii din Ierusalim s-au adunat la un loc şi 120 dintre ei au primit botezul Duhului Sfânt, Petru a explicat cele întâmplate ca fiind împlinirea profeţiei lui Ioel: În zilele de pe urmă, zice Dumnezeu, voi turna din Duhul Meu peste orice făptură (Fapte 2:17). O sută de persoane pot fi greu numite orice făptură. Astfel de afirmaţii sunt catregorisite, de obicei, drept exagerări. Dar dacă cineva nu poate găsi cuvinte simple pentru sentimentele lui, dacă le îmbracă în superlative trebuie să conchidem că e o minciună? Este Faust o minciună pentru că Goethe, simţind puterea şi complexitatea răului, l-a personificat în Mefistofel? Petru a fost atât de copleşit de limbile de foc aşezate deasupra fiecăruia dintre apostoli (Fapte 2:3), încât n-a mai putut vorbi decât la superlativ.

Neemia exagerează când spune: Le-ai înmulţit fiii ca stelele cerurilor (9:23). Dar pe cer sunt miliarde de stele, în timp ce evreii nu sunt atât de mulţi.

Biblia este o carte orientală. Nu îi poţi aprecia adevărul aplicându-i standarde occidentale. Regulile adevărului variază de la o cultură la alta. În lumea anglo-saxonă, o afirmatie este adevărată numai când corespunde realităţii. La japonezi e altfel. Este corect să-i spui ceea ce-i face plăcere interlocutorului, chiar dacă nu este aceasta starea reală a lucrurilor. Hiperbola este normală pentru un oriental. Dumnezeu ne-a dat revelatia Sa într-o carte orientală, iar Biblia este infailibilă conform mentalităţii orientale care a produs-o.

~ Richard Wurmbrand ~

Download in versiune audio aici: Resurse crestine

Curiozitatea


Curiozitatea ii impinge pe unii sa descopere America si pe altii sa asculte la usa.

(Jose Maria Eca de Quinteros)

marți, 16 octombrie 2012

October Baby (2011)

Hannah e în primul an de facultate și trăiește o perioadă de neîncredere, teamă și timiditate specifică bobocilor. În prima reprezentație teatrală în care Hannah joacă la facultate, ea leșină, iar seria de teste medicale pe care le face pentru a afla ce problemă de sănătate, duc la descoperirea unui vechi secret. Părinții ei nu sunt adevărații ei părinți, ci a fost adoptată, după ce mama ei naturală nu a reușit să o avorteze.

Confuză și furioasă, Hannah se bazează pe sprijinul celui mai vechi prieten pe care-l are, Jason. Acesta are un spirit aventuros și o convinge pe Hannah să i se alăture lui și unui grup de amici într-o călătorie pe timpul vacanței de primăvară. Călătoria o va ajuta pe Hannah să-și descopere trecutul ascuns și să găsească forță pentru viitorul despre care știe la fel de puține lucruri. Călătoria o va învîța pe tânără că fiecare viață e frumoasă, indiferent cum a început.

Il puteti viziona online subtitrat aici: ZetFilmeOnline .com

luni, 15 octombrie 2012

Asociatia DAR CERESC


Asociatia Dar Ceresc este o asociatie non-guvernamentala, non profit, organizata pe baza de voluntariat si dedicata actiunilor caritabile si sociale in sprijinul celor mai vulnerabile categorii sociale.

Asociatia este formata dintr-un grup mic dar cu inimi mari care, cu ajutorul lui Dumnezeu si cu puterile lor, cu timpul lor, banii lor, doresc sa-i ajute pe cei in nevoi si sa le aduca o raza de lumina in vietiile lor.

Obiective:

  • sa facem un batran fericit ( lemne, alimente, reparatii la casa )
  • sa ajutam un copil la scoala si sa devina adult
  • sa ajutam persoanele cu handicap ( proteze, carucioare,etc.)
  • sa ajutam copii strazii
  • sa organizam actiuni comunitare cu tinerii
  • sa ajutam diferite persoane pentru tratamente
  • sa organizam cursuri si seminarii educative
  • sa implicam voluntari in sprijinul celor in nevoie
Puteti contribui si dumneavoastra la acest plan ambition, oferint un mic ajutor, indiferent de natura sa, fie ca este vorba de donatie ( financiara sau materiala ), de voluntariat sau de rugaciuni.

Pentru mai multe detalii si imagini despre proiectele realizate si cele in curs de realizare, accesati pagina asociatiei DAR CERESC.


sâmbătă, 13 octombrie 2012

WWJD 2 – The Woodcarver (2012)


Matei este un băiat cu probleme dintr-o familie dezorganizată. El vandalizeaza biserica locală, o distruge doar pentru a-i obţine înapoi la părinţii lui. Insa Matei este prins, iar pentru a evita acuzaţii penale, are prejudiciul de a repara biserica, bucata cu bucata. În timp ce lucra la biserică, il întâlneşte Ernest (John Ratzenberger), un sculptor în lemn care a creat decorul din lemn pe care Matei la distrus. Acum, Ernest şi Matei trebuie să lucreze împreună pentru a păstra frumoasa antichitate a bisericii. In lungul drum pe care il urmeaza cei doi, au sansa de a restaura credinţa lor în Dumnezeu şi în viaţă.

vineri, 12 octombrie 2012

The Lamp (2011)

Stanley şi-a pierdut singurul copil, iar după moartea acestuia s-a transformat într-un om ursuz, morocănos şi singuratic. Nenorcit şi rămas fără speranţă, Stanley îşi ocupă timpul ferindu-se de cei care ţin la el şi încearcă să-l caute şi să-l ajute să-şi revină. Stanley nu vrea să-şi înfrunte durerea, de aceea se ascunde de ceilalţi. Căsnicia cu soţia sa Lisa pare a fi pe butuci şi îşi trăieşte ultimele clipe, dar Lisa primeşte cadou o veche lampă de ulei, venită de pe un tărâm îndepărtat. Lampa nu vine singură, ci cu un mesager care le adresează o întrebare ce îi face să-şi scotocească bine inimile şi să răspunde ce e cu adevărat important în viaţă. 
Dacă ai putea avea absolut orice ai vrea, tu ce ai cere?


Download: The Lamp

Cad frunzele...


‎'' Fiecare om trebuie sa isi gaseasca timp, 
sa se aseze si sa priveasca caderea frunzelor...'' 
(Elizabeth Lawrence)
 Sursa foto: DeviantART
Sursa foto: DeviantART


joi, 4 octombrie 2012

Ce lasi in urma...?


“Să mergi înainte e un lucru simplu, 
ceea ce laşi în urmă e dificil.”

Dave Mustaine



luni, 1 octombrie 2012

Viata omului

“Noi vedem viaţa omului ca o călătorie frumoasă care include trecutul, prezentul şi viitorul – o mulţime de experienţe care se unifică pentru a spune o poveste frumoasă, a fredona un cântec armonios ori a dansa un ritm deosebit.”

Stephen Gillin & Robert Dilts